تابناک فارس به نقل از فارس:جواد توکلی پژوهشگر مرودشتی و استاد دانشگاه جهرم در 11سال تحقیق خود بر روی گیاه بنه یا همان پسته وحشی به نتایج بسیار پرباری دست یافته است که بر اساس آن میتوان روغن بنه را بهترین روغن فرآوری شده در صنایع روغن در سطح دنیا نامید به این دلیل که این روغن در واقع نابترین آنتی اکسیدانی است که نه فاسد و نه در برابر حرارت دچار تغییر میشود که به دلیل همین دو ویژگی است که روغن بنه هم دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی در مصرف خوراکی بوده و هم مناسب سرخ کردن است.
با توجه به اینکه در شرایط فعلی برای پایداری روغنهای رایج از یک آنتی اکسیدان شیمیایی به نام TBHQ که با هزینه گزاف از خارج از کشور وارد کشور میشود و از مضرات TBHQ همین کافیاست که بدانیم عمر روغن را افزایش و عمر انسانها را کاهش میدهد.
در واقع پژوهش این محقق می تواند پایانی باشد بر خطراتی که از ناحیه روغن بر سلامت عموم افراد جامعه ایجاد می کند و مضاف بر آن از واردات و ایجاد هزینه های سنگین و خروج ارز جلوگیری می نماید و می تواند در اشتغالزایی موثر باشد.
توکلی در تشریح تاثیرگذاری روغن بنه بر سایر روغنها گفت: با اضافه کردن نیم درصد روغن بنه به روغن زیتون، پایداری این روغن هشتاد درصد افزایش مییابد و این بدان معناست که تصفیه و وفراوری روغن بنه میتوان TBHQ و مضرات فراوانش را از صنعت روغن ایران و حتی جهان حذف کرد.
اما حال سوالی که مطرح میشود این است که آیا گیاه بنه یا همان پسته وحشی این قابلیت را دارد تا به تولید انبوه رسیده و آثار آن در صنایع روغن مشاهد شود!؟ در پاسخ به این سوال آنچه که از آمارها بدست آمده نشان دهنده این است که در کشور ایران 80 میلیون اصله درخت بنه در 2 میلیون هکتار از جنگلهای کشور وجود دارد که میتواند تا 2 میلیون لیتر روغن را از آن استحصال کرد.
بر اساس همین ظرفیت توکلی معتقد است که ایران با تکیه بر آن نه تنها میتواند از واردات روغن که حدود 4 میلیارد دلار ارز را از کشور خارج میکند رها شده بلکه این امکان را مییابد تا به عنوان صادر کننده این محصول نقش ایفا کند و این مستلزم سرمایهگذاری و برنامه ریزی حول این گیاه ارزشمند است در حالی که اکنون فقط از یک درصد آن استفاده میشود و 99 درصد آن بدون استفاده میماند.